woensdag 23 februari 2011

Vrijmetselarij en vrouwen.

Op twitter (vrijmetselaarDH) wordt mij  regelmatig gevraagd of vrouwen vrijmetselaar kunnen worden.  Als goed jurist is mijn antwoord dan: ja en nee. Nee, niet bij de Orde van Vrijmetselaren  waar mijn loge bij aangesloten is en ja, er zijn ook twee gemengde vrijmetselaarsordes  ( de Gemengde Grootloge der Vrijmetselarij en Droit-Humain) en één voor uitsluitend vrouwen (Orde van Weefsters) . Dus, in feite is er voor ieder wat wils.  Wat wil je nog meer!
 De vraag is waarom is er niet één orde? Waarom zijn er mannen en vrouwen die voorkeur geven aan samenkomsten zonder de andere sexe?  Gewoon mannen onder elkaar of vrouwen onder elkaar.
 Het antwoord is niet dat de vrouwen de mannen minder hoog achten of anders om. In tegendeel zelfs.  Voor iedereen die vrijmetselaar wil worden, is toestemming van de vrouw zelfs een vereiste.
Dat de Orde van Vrijmetselaren masculien is, wordt ook wel eens door sommigen historisch verklaard. Zij zou voortgekomen zijn uit de gilden van werklieden in de 18e eeuw. Die gilden bestonden uit uitsluitend mannen. Maar voor deze ontstaansgeschiedenis bestaat geen enkel bewijs. En dat verklaart ook zeker niet waarom wij nog steeds in deze moderne tijd  een mannenorganisatie zijn. (Over de ontstaansgeschiedenis zal ik binnenkort een blog schrijven)

Waarom ik de voorkeur geef aan “mannen onder elkaar” is dat de specifieke aard van de vrijmetselarij met zich mee brengt dat je je binnen de loge vertrouwd en vrij moet voelen om gesprekken van zeer persoonlijke aard te kunnen voeren. Natuurlijk kun je ook met vrouwen zeer persoonlijke gesprekken voeren. Vaak kan ik dat in mijn privé leven zelfs beter dan met mannen. Maar het is nu eenmaal zo dat zodra er een vrouw in een groep mannen komt (of andersom) de sfeer direct verandert en het typisch mannengedrag (of vrouwengedrag)  naar boven komt.  Risico bestaat zelfs dat relaties ontstaan, huwelijken onder druk komen te staan, afgunst ontstaat etc.  Natuurlijk kan dat ook op een tennisvereniging of welke club dan ook. Maar juist binnen een loge ga je diepgaande en veelal langdurige relaties aan met je medebroeders; deel je met elkaar wat diep in jezelf je bezig houdt. Ik denk dat het risico van spanning tussen de sexen de vereiste onbevangenheid en vertrouwdheid kunnen aantasten en daarmee onze specifieke werkwijze. 
Sommigen beweren dat een organisatie van mannen in deze moderne tijd van emancipatie niet (meer) passend zou zijn. Met alle respect begrijp ik dat argument niet goed. Scheiding van sexen komt nog steeds veel voor zonder dat dat maarschappelijke verontwaardiging oproept. Niemand heeft bijvoorbeeld  bezwaar tegen voetbal voor uitsluitend vrouwen, uitsluitend mannen of gemengd voetbal.



Maar goed, zoals gezegd, kan iedereen daar weer anders over denken en daarom is het goed dat – zoals gezegd – er voor iedereen en met respect voor ieders opvatting er dus een keuze is tussen drie verschillende organisaties.


Rudolph Kroon

Geen opmerkingen:

Een reactie posten